Sociala spel på nätet

Allt fler spel på nätet antingen bygger helt på den sociala dimensionen eller låter spelarna interagera med varandra på olika sätt. Befintliga sociala nätverk, såsom Facebook, är självklart en naturlig plattform för sociala spel på nätet, men det finns även många andra typer av sociala spel.

Bingo och slots

När du spelar bingo och slots kan du ofta chatta med andra spelare under spelets gång. Ett trevligt sätt att umgås på.

Spel på Facebook

Facebook har skapat en infrastruktur och plattform för spel. Det är faktiskt så att vilken spelutvecklare som helst kan konstruera ett spel specifikt för Facebook. Den sociala dimensionen kommer naturligt in i de flesta spel i och med att man kan bjuda in sina vänner, tävla med varandra om vem som kommer högst upp på rankinglistorna, med mera. En del spel på Facebook kräver till och med att man interagerar med sina vänner. I många av spelen som finns tillgängliga på Facebook kan man till exempel hjälpa sina vänner att låsa upp nya spelplaner/banor och ge bort specialföremål.

Flash-spel

Ett Flash-spel är ett spel man spelar direkt i webbläsaren med hjälp av Flash-teknik. Dessa spel är normalt ganska enkla till sin utformning och spelidé. Grundtanken är att man ska kunna slå ihjäl några minuter med ett spel för att sedan prova på ett nytt spel. På senare tid har Flash-spelen dock blivit betydligt mer avancerade. En del utvecklare har även byggt in en social dimension i spelen. Genom detta kan du till exempel tävla mot andra spelare om att klättra på resultatlistorna och samarbeta med andra spelare i så kallade MMO-spel (multiplayerspel online).

MMORPG

Du har säkert hört talas om onlinespelet World of Warcraft (ofta förkortat WoW). World of Warcraft är ett MMORPG-spel (Massively Multiplayer Online Role-Playing Game) där spelare från hela världen samlas i en virtuell spelvärld. MMORPG-spel är mycket sociala spel. Det går att spela ensam, men man har betydligt roligare och har betydligt lättare att avancera i spelet om man samarbetar med andra spelare.