Bloggtävlingar

Genom bloggtävlingar kan du på ett enkelt och snabbt sätt öka intresset för din blogg. Det är ju svårt att stå ut från mängden i den enorma mängd bloggar som finns på nätet, så det gäller att hitta på smarta knep för att locka till sig flera läsare.

Det behöver inte vara särskilt komplicerat att anordna en bloggtävling. Det finns dock ett par saker du bör tänka på för att bloggtävlingen ska bli så lyckad som möjligt. Dessutom finns det en laglighetsaspekt att tänka på.

Steg 1 – syftet med tävlingen

Tänk först ut vad syftet med bloggtävlingen är. Vill du få fler besökare? Vill du ha lite extra uppmärksamhet för en ny produkt eller tjänst? Vill du stärka bloggens varumärke? Om du har syftet klart för dig är det enklare att anordna en framgångsrik bloggtävling.

Steg 2 – priset i tävlingen

Det är priset som står på spel som avgör om du kommer att lyckas med din bloggtävling eller inte. Om priset inte är åtråvärt på något sätt, kommer du inte att attrahera besökare som vill tävla. Samtidigt är det inte särskilt smart att ha ett pris som kostar dig mer än vad du kan tänkas tjäna, direkt eller indirekt, på din tävling.

Steg 3 – vad ska besökarna göra för att delta i tävlingen?

Nästa steg är att fundera ut vad dina besökare ska göra för att ha chans att vinna priset. Prestationen bör stå i relation till prisets värde. Om priset består av en Trisslott kan du inte ställa särskilt höga krav på dina tävlande. Om du däremot skulle erbjuda en mer värdefull premie kan du självklart ha större krav på de tävlandes prestation.

I steg 3 ska du vara noga med att undersöka om din tävling uppfyller kraven i lotterilagen. I denna lag finns att läsa att en tävling med utlottning är olaglig, om inte de tävlande måste uppfylla en motprestation för att få delta i tävlingen. Vad som är en giltig motprestation är oklart, men klart är att det inte räcker att uppmana bloggläsarna att fylla i sitt namn i ett kommentarsfält för att dela i tävlingen. Det krävs mer än så.